H ηλικία του μυαλού
Οι οδηγίες είναι στα Γιαπωνέζικα γι' αυτό διάβασε τες ΤΩΡΑ!
1. Πάτησε 'start'
2. Περίμενε το 3, 2, 1.
3. Να θυμηθείς τη θέση του κάθε αριθμού στην οθόνη και μετά κάνε κλικ στους κύκλους από το μικρότερο στο μεγαλύτερο νούμερο.
4. Στο τέλος το κομπιούτερ θα υπολογίσει την ηλικία του μυαλού σου.
Πάτα εδω
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011
Χελώνα Καρέτα - Καρέτα
Υπάρχει στη γη από την εποχή των δεινοσαύρων και είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Eλλάδα! Η καρέτα είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί βιολογικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόκειται για μία μεγάλη θαλάσσια χελώνα με καβούκι που αποτελείται από κεράτινες πλάκες καφεκόκκινου χρώματος και, όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, αναπνέει με πνεύμονες. Ζυγίζει κατά μέσο όρο 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα με ιδιαίτερη προτίμησή στις τσούχτρες.Ζει στη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ καταφύγιο της αποτελεί και ο Όρμος της Απολακκιάς! Η διαιώνισή της εξαρτάται απόλυτα από τη στεριά, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη, και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα. Οι θηλυκές Caretta caretta, αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου τριάντα ετών, επιστρέφουν κάθε δύο τρία χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους.
Προτιμούν τις αμμώδεις παραλίες με ήπιες κλίσεις και χωρίς εμπόδια, όπου η άμμος έχει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά υφής και μεγέθους και πληροί τις προϋποθέσεις θερμοκρασίας και υγρασίας που είναι απαραίτητες για την επώαση. Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες, βγαίνοντας δύο ως τέσσερις φορές στην παραλία, αργά το βράδυ. Η εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Οι νεοσσοί, περίπου 100 σε κάθε φωλιά, έχουν μήκος πέντε εκατοστά και ζυγίζουν δεκαεπτά γραμμάρια. Μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς τη θάλασσα. Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα. Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πάμπολλους φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια-, και η θνησιμότητά τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα! Κίνδυνοι - Απειλές
Η χελώνα καρέτα-καρέτα θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης, καθώς και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση. Πριν από 80 χρόνια, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τις 50.000. Σήμερα, με βία φθάνει τις 4.000 παγκοσμίως.
Η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων όπου αναπαράγεται η καρέτα θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. Κύρια αιτία για την αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα των ακτών αποτελεί η άναρχη τουριστική ανάπτυξη, που συνεπάγεται δραματική συρρίκνωση των διαθέσιμων παραλιών ωοτοκίας της χελώνας: Ο θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές Caretta caretta, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη. Σημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων -κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία. Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας. Πάντως, με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας, αυτή η τελευταία απειλή τείνει πλέον να μειωθεί σημαντικά.
Επιστημονικό όνομα: Caretta caretta
Kοινό όνομα Χελώνα Καρέττα, Θαλασσοχελώνα
Βάρος: Μέσος όρος 90 κιλά
Μήκος: 1 μέτρο
Χρώμα: Το όστρακό της είναι κοκκινο-καφέ
Βιότοπος: Ζάκυνθος, παραλίες Δ. Πελοποννήσου, Κρήτη, Κεφαλονιά, Ρόδος
Αναπαραγωγή: 115 αυγά κατά μέσο όρο ανά γέννα, με περίοδο επώασης έως 66 ημέρες
Κύριες απειλές: Καταστροφή ή υποβάθμιση των περιοχών ωοτοκίας λόγω ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης, εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, ρύπανση των θαλασσών
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011
Η Γλώσσα του σώματος
Η επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς άλλα λένε οι μεν, άλλα καταλαβαίνουν οι δε. Γι’ αυτό το να μπορεί κανείς να αποκρυπτογραφεί τη γλώσσα του σώματος είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να είναι σίγουρος για τις διαθέσεις του άλλου. Γιατί το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα! Μάθετε λοιπόν πώς να αναγνωρίζετε κι εσείς τα σημάδια…
Ερωτικά σημάδια
Όλα τα μέρη του σώματος είναι δυνατόν να εμπνεύσουν τον έρωτα και ιδίως οι ερωτογενείς ζώνες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημεία που φανερώνουν τις επιθυμίες μας, μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να φανερώσει καθένα από αυτά, αλλά καλύτερα είναι να μπορούμε να συνθέσουμε τα στοιχεία που φανερώνει το καθένα σε μία συνολική εικόνα για το άτομο που μας ενδιαφέρει. Αυτή θα είναι και η πιο ολοκληρωμένη και ακριβής.
• Το στόμα: Δεν έχει σημασία το σχήμα του στόματος ή των χειλιών, όσο πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αν είναι κλειστό και σφιγμένο, υποδηλώνει άμυνα απέναντι στις κοινωνικές καταστάσεις. Αντιθέτως, όσο πιο άνετα νιώθει κανείς, τόσο τα χείλη χαλαρώνουν και ανοίγουν ελαφρώς, κάτι που δείχνει οικειότητα. Αυτή μπορεί να είναι και μία αισθησιακή στάση, ιδίως όταν κάποιος ακουμπά τα δάχτυλα κοντά στο στόμα.
• Η γλώσσα: Η γλώσσα μας δεν είναι συνήθως ορατή από τους άλλους, εκτός ίσως από ένα μικρό τμήμα της. Όταν δείχνουμε τη γλώσσα μας, είναι μία προσωπική κίνηση που μπορεί να υποδηλώνει σεξουαλικότητα, αλλά και επιθετικότητα. Όταν βγάζουμε τη γλώσσα μας σε κάποιον θέλουμε να προσβάλλουμε κάποιον ή να τον κάνουμε να γελάει. Επίσης, όταν νιώθουμε ανήσυχοι η γλώσσα μας ασυνείδητα «παίζει» νευρικά. Ομοίως και όταν αγγίζουμε με τη γλώσσα το πίσω μέρος των χειλιών ή των δοντιών μας.
• Το χαμόγελο: Το χαμόγελο που είναι ειλικρινές έχει ομοιόμορφο και αρμονικό περίγραμμα, είναι συμμετρικό και σχηματίζεται και σβήνει σιγά-σιγά. Αντιθέτως, ένα χαμόγελο που δεν είναι συμμετρικό αλλά κλίνει προς μία πλευρά, διαρκεί πολύ και κόβεται απότομα μάλλον είναι ψεύτικο.
• Το γέλιο: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γελάει κανείς. Όταν ένα άτομο γελά τινάζοντας πίσω το κεφάλι του, αποκαλύπτοντας το λαιμό του, αυτό δείχνει μια άνεση και το κάνει πιο προσεγγίσιμο. Αν πάλι όταν γελά, το σώμα δεν κινείται, τότε το γέλιο δεν έχει κρυμμένα σεξουαλικά υπονοούμενα.
• Τα μάτια: Τα μάτια «μιλούν» πολύ τη γλώσσα του σώματος. Μεγαλώνουν και οι κόρες τους διαστέλλονται όταν νιώθουμε έλξη για κάποιον. Επίσης, όταν μας αρέσει κάποιος, επιδιώκουμε να διασταυρώνουμε το βλέμμα μας με το δικό του. Στην αντίθετη περίπτωση, αποφεύγουμε το βλέμμα του άλλου.
Η κίνηση του σώματός μας αποκαλύπτει…
Πλησίασμα: ενδιαφέρον, έλξη
Συνεχή αλλαγή θέσης: άγχος
Φροντίδα της εμφάνισης του άλλου: εμπιστοσύνη, οικειότητα, μητρικό ένστικτο
Οπισθοχώρηση: απόρριψη
Ακαμψία: απόρριψη
Στροφή σώματος προς το συνομιλητή: προσοχή, ενδιαφέρον, έλξη
Έντονη αναπνοή: άγχος, πανικός, διέγερση
Αντιγραφή συμπεριφοράς συνομιλητή: συμφωνία, ευχαρίστηση, διαθεσιμότητα, έλξη
Αποκάλυψη γυμνού μέρους σώματος: διάθεση για αποπλάνηση
Αποτράβηγμα: ενόχληση
Σταμάτημα κάθε άλλης πράξης: ενδιαφέρον, προσοχή
Άγγιγμα: προστασία, κατοχή, αναζήτηση προσοχής, έλξη
Εμφάνιση, επίδειξη: φλερτ, σεξουαλική διάθεση
Δάγκωμα: ένταση, αμηχανία, ψέματα, έλλειψη ενδιαφέροντος
Κινήσεις που «προδίδουν» τις ερωτικές μας προτιμήσεις
- Κοιτάζουμε τον άλλον περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως και μέσα στα μάτια.
- Κάνουμε κινήσεις για να αγγίξουμε τον άλλο, όπως το ν’ αφήνουμε το χέρι μας να τον ακουμπά ή να τον πλησιάζουμε περισσότερο από το συνηθισμένο.
- Χαμογελάμε περισσότερο και με το στόμα ανοιχτό.
- Παρατηρούμε προσεχτικά τα μέρη του σώματός του.
- Συγκατανεύουμε κουνώντας έντονα το κεφάλι μας για να δείξουμε ότι συμφωνούμε.
- Καθόμαστε απέναντι στον άλλον χωρίς ενδείξεις σωματικής απόκρουσης ή άμυνας.
- Κινούμε πολύ τα χέρια μας για να δώσουμε έμφαση στα λόγια μας.
- Ρίχνουμε γρήγορες ματιές στον άλλο, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του, με τα μάτια μας ορθάνοιχτα και τα φρύδια ανασηκωμένα.
- Παίζουμε περισσότερο με τη γλώσσα μας και υγραίνουμε τα χείλη μας.
…Και στην παραλία,
τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβετε τη διάθεση κάποιου στην παραλία, από τον τρόπο που κάθεται, που «παίζει» με την άμμο, ακόμη και από το… πώς κάνει ηλιοθεραπεία!
ΑΜΜΟΣ
- Κάποιος που παίζει με την άμμο πιάνοντάς τη στα χέρια του ή περνώντας τη ανάμεσα στα δάχτυλα, σημαίνει ότι νιώθει πολύ άνετα. Αν το κάνει τη στιγμή που μιλάει με κάποιον αυτό φανερώνει ότι έχει άνεση μαζί του, αισθάνεται καλά και ίσως επιπλέον νιώθει και κάποια έλξη γι’ αυτόν.
- Αν κάποιος σκάβει την άμμο με τα χέρια του ή χρησιμοποιώντας κάποιο αντικείμενο, η κίνησή του αυτή φανερώνει εκνευρισμό. Αν είναι μόνος του, αυτό σημαίνει ότι ίσως νιώθει πολύ ένταση ή πίεση. Αν πάλι το κάνει ενώ μιλά με κάποιον, δείχνει ότι ο συνομιλητής τον εκνευρίζει.
- Αν κάποιος μιλά με κάποιον άλλο και ταυτόχρονα σπρώχνει την άμμο προς τα πλάγια, αυτό δείχνει πλήρη αδιαφορία προς τον συνομιλητή και ότι μάλλον προτιμά να μείνει μόνος στην ησυχία του.
ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ακόμη και η στάση που παίρνουμε όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητα και τη διάθεσή μας.
Μπρούμυτα
Αν σας αρέσει να ξαπλώνετε πάντα μπρούμυτα, τότε δεν θέλετε να έχετε πολλές σχέσεις με τον εξωτερικό κόσμο και προτιμάτε να παραμένετε κλειστοί στον εαυτό σας. Ο τρόπος αυτός που ξαπλώνετε δηλώνει ότι φοβάστε να ξεγυμνώσετε όχι μόνο το σώμα αλλά και τον εσωτερικό σας συναισθηματικό κόσμο. Γι’ αυτό έχετε την τάση να κρύβεστε και να απολαμβάνετε τον ήλιο σε πιο απομονωμένα μέρη, μακριά από τον πολύ κόσμο.
Ανάσκελα
Αν σας αρέσει συνήθως να απολαμβάνετε τον ήλιο κατάματα, αυτό δείχνει ότι επιθυμείτε να ανοιχτείτε περισσότερο στους άλλους, να γνωρίσετε καινούργια άτομα και να ζήσετε διαφορετικές και έντονες καταστάσεις. Σας αρέσει να προσελκύετε τα βλέμματα των άλλων, γι’ αυτό προτιμάτε εμφανή μέρη της παραλίας και ρίχνετε πού και πού ματιές γύρω σας.
Σε κεκλιμένη θέση
Αν συνηθίζετε να κάθεστε στην πετσέτα σας μισοξαπλωμένοι, στηρίζοντας το πάνω μέρος του κορμού στα χέρια σας, αυτό υποδηλώνει ότι είστε εξωστρεφής χαρακτήρας. Σας αρέσει να γνωρίζετε νέα άτομα και να αποκτάτε μία συναισθηματική σχέση μαζί τους. Πρόκειται για αρκετά κομψή στάση, ιδίως αν έχετε το ένα πόδι λυγισμένο, χαρακτηριστικό κάποιου που θέλει να εντυπωσιάσει τους γύρω του.
Ερωτικά σημάδια
Όλα τα μέρη του σώματος είναι δυνατόν να εμπνεύσουν τον έρωτα και ιδίως οι ερωτογενείς ζώνες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημεία που φανερώνουν τις επιθυμίες μας, μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να φανερώσει καθένα από αυτά, αλλά καλύτερα είναι να μπορούμε να συνθέσουμε τα στοιχεία που φανερώνει το καθένα σε μία συνολική εικόνα για το άτομο που μας ενδιαφέρει. Αυτή θα είναι και η πιο ολοκληρωμένη και ακριβής.
• Το στόμα: Δεν έχει σημασία το σχήμα του στόματος ή των χειλιών, όσο πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αν είναι κλειστό και σφιγμένο, υποδηλώνει άμυνα απέναντι στις κοινωνικές καταστάσεις. Αντιθέτως, όσο πιο άνετα νιώθει κανείς, τόσο τα χείλη χαλαρώνουν και ανοίγουν ελαφρώς, κάτι που δείχνει οικειότητα. Αυτή μπορεί να είναι και μία αισθησιακή στάση, ιδίως όταν κάποιος ακουμπά τα δάχτυλα κοντά στο στόμα.
• Η γλώσσα: Η γλώσσα μας δεν είναι συνήθως ορατή από τους άλλους, εκτός ίσως από ένα μικρό τμήμα της. Όταν δείχνουμε τη γλώσσα μας, είναι μία προσωπική κίνηση που μπορεί να υποδηλώνει σεξουαλικότητα, αλλά και επιθετικότητα. Όταν βγάζουμε τη γλώσσα μας σε κάποιον θέλουμε να προσβάλλουμε κάποιον ή να τον κάνουμε να γελάει. Επίσης, όταν νιώθουμε ανήσυχοι η γλώσσα μας ασυνείδητα «παίζει» νευρικά. Ομοίως και όταν αγγίζουμε με τη γλώσσα το πίσω μέρος των χειλιών ή των δοντιών μας.
• Το χαμόγελο: Το χαμόγελο που είναι ειλικρινές έχει ομοιόμορφο και αρμονικό περίγραμμα, είναι συμμετρικό και σχηματίζεται και σβήνει σιγά-σιγά. Αντιθέτως, ένα χαμόγελο που δεν είναι συμμετρικό αλλά κλίνει προς μία πλευρά, διαρκεί πολύ και κόβεται απότομα μάλλον είναι ψεύτικο.
• Το γέλιο: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γελάει κανείς. Όταν ένα άτομο γελά τινάζοντας πίσω το κεφάλι του, αποκαλύπτοντας το λαιμό του, αυτό δείχνει μια άνεση και το κάνει πιο προσεγγίσιμο. Αν πάλι όταν γελά, το σώμα δεν κινείται, τότε το γέλιο δεν έχει κρυμμένα σεξουαλικά υπονοούμενα.
• Τα μάτια: Τα μάτια «μιλούν» πολύ τη γλώσσα του σώματος. Μεγαλώνουν και οι κόρες τους διαστέλλονται όταν νιώθουμε έλξη για κάποιον. Επίσης, όταν μας αρέσει κάποιος, επιδιώκουμε να διασταυρώνουμε το βλέμμα μας με το δικό του. Στην αντίθετη περίπτωση, αποφεύγουμε το βλέμμα του άλλου.
Η κίνηση του σώματός μας αποκαλύπτει…
Πλησίασμα: ενδιαφέρον, έλξη
Συνεχή αλλαγή θέσης: άγχος
Φροντίδα της εμφάνισης του άλλου: εμπιστοσύνη, οικειότητα, μητρικό ένστικτο
Οπισθοχώρηση: απόρριψη
Ακαμψία: απόρριψη
Στροφή σώματος προς το συνομιλητή: προσοχή, ενδιαφέρον, έλξη
Έντονη αναπνοή: άγχος, πανικός, διέγερση
Αντιγραφή συμπεριφοράς συνομιλητή: συμφωνία, ευχαρίστηση, διαθεσιμότητα, έλξη
Αποκάλυψη γυμνού μέρους σώματος: διάθεση για αποπλάνηση
Αποτράβηγμα: ενόχληση
Σταμάτημα κάθε άλλης πράξης: ενδιαφέρον, προσοχή
Άγγιγμα: προστασία, κατοχή, αναζήτηση προσοχής, έλξη
Εμφάνιση, επίδειξη: φλερτ, σεξουαλική διάθεση
Δάγκωμα: ένταση, αμηχανία, ψέματα, έλλειψη ενδιαφέροντος
Κινήσεις που «προδίδουν» τις ερωτικές μας προτιμήσεις
- Κοιτάζουμε τον άλλον περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως και μέσα στα μάτια.
- Κάνουμε κινήσεις για να αγγίξουμε τον άλλο, όπως το ν’ αφήνουμε το χέρι μας να τον ακουμπά ή να τον πλησιάζουμε περισσότερο από το συνηθισμένο.
- Χαμογελάμε περισσότερο και με το στόμα ανοιχτό.
- Παρατηρούμε προσεχτικά τα μέρη του σώματός του.
- Συγκατανεύουμε κουνώντας έντονα το κεφάλι μας για να δείξουμε ότι συμφωνούμε.
- Καθόμαστε απέναντι στον άλλον χωρίς ενδείξεις σωματικής απόκρουσης ή άμυνας.
- Κινούμε πολύ τα χέρια μας για να δώσουμε έμφαση στα λόγια μας.
- Ρίχνουμε γρήγορες ματιές στον άλλο, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του, με τα μάτια μας ορθάνοιχτα και τα φρύδια ανασηκωμένα.
- Παίζουμε περισσότερο με τη γλώσσα μας και υγραίνουμε τα χείλη μας.
…Και στην παραλία,
τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβετε τη διάθεση κάποιου στην παραλία, από τον τρόπο που κάθεται, που «παίζει» με την άμμο, ακόμη και από το… πώς κάνει ηλιοθεραπεία!
ΑΜΜΟΣ
- Κάποιος που παίζει με την άμμο πιάνοντάς τη στα χέρια του ή περνώντας τη ανάμεσα στα δάχτυλα, σημαίνει ότι νιώθει πολύ άνετα. Αν το κάνει τη στιγμή που μιλάει με κάποιον αυτό φανερώνει ότι έχει άνεση μαζί του, αισθάνεται καλά και ίσως επιπλέον νιώθει και κάποια έλξη γι’ αυτόν.
- Αν κάποιος σκάβει την άμμο με τα χέρια του ή χρησιμοποιώντας κάποιο αντικείμενο, η κίνησή του αυτή φανερώνει εκνευρισμό. Αν είναι μόνος του, αυτό σημαίνει ότι ίσως νιώθει πολύ ένταση ή πίεση. Αν πάλι το κάνει ενώ μιλά με κάποιον, δείχνει ότι ο συνομιλητής τον εκνευρίζει.
- Αν κάποιος μιλά με κάποιον άλλο και ταυτόχρονα σπρώχνει την άμμο προς τα πλάγια, αυτό δείχνει πλήρη αδιαφορία προς τον συνομιλητή και ότι μάλλον προτιμά να μείνει μόνος στην ησυχία του.
ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ακόμη και η στάση που παίρνουμε όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητα και τη διάθεσή μας.
Μπρούμυτα
Αν σας αρέσει να ξαπλώνετε πάντα μπρούμυτα, τότε δεν θέλετε να έχετε πολλές σχέσεις με τον εξωτερικό κόσμο και προτιμάτε να παραμένετε κλειστοί στον εαυτό σας. Ο τρόπος αυτός που ξαπλώνετε δηλώνει ότι φοβάστε να ξεγυμνώσετε όχι μόνο το σώμα αλλά και τον εσωτερικό σας συναισθηματικό κόσμο. Γι’ αυτό έχετε την τάση να κρύβεστε και να απολαμβάνετε τον ήλιο σε πιο απομονωμένα μέρη, μακριά από τον πολύ κόσμο.
Ανάσκελα
Αν σας αρέσει συνήθως να απολαμβάνετε τον ήλιο κατάματα, αυτό δείχνει ότι επιθυμείτε να ανοιχτείτε περισσότερο στους άλλους, να γνωρίσετε καινούργια άτομα και να ζήσετε διαφορετικές και έντονες καταστάσεις. Σας αρέσει να προσελκύετε τα βλέμματα των άλλων, γι’ αυτό προτιμάτε εμφανή μέρη της παραλίας και ρίχνετε πού και πού ματιές γύρω σας.
Σε κεκλιμένη θέση
Αν συνηθίζετε να κάθεστε στην πετσέτα σας μισοξαπλωμένοι, στηρίζοντας το πάνω μέρος του κορμού στα χέρια σας, αυτό υποδηλώνει ότι είστε εξωστρεφής χαρακτήρας. Σας αρέσει να γνωρίζετε νέα άτομα και να αποκτάτε μία συναισθηματική σχέση μαζί τους. Πρόκειται για αρκετά κομψή στάση, ιδίως αν έχετε το ένα πόδι λυγισμένο, χαρακτηριστικό κάποιου που θέλει να εντυπωσιάσει τους γύρω του.
Η Γλώσσα του σώματος
Η επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς άλλα λένε οι μεν, άλλα καταλαβαίνουν οι δε. Γι’ αυτό το να μπορεί κανείς να αποκρυπτογραφεί τη γλώσσα του σώματος είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να είναι σίγουρος για τις διαθέσεις του άλλου. Γιατί το σώμα δεν λέει ποτέ ψέματα! Μάθετε λοιπόν πώς να αναγνωρίζετε κι εσείς τα σημάδια…
Ερωτικά σημάδια
Όλα τα μέρη του σώματος είναι δυνατόν να εμπνεύσουν τον έρωτα και ιδίως οι ερωτογενείς ζώνες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημεία που φανερώνουν τις επιθυμίες μας, μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να φανερώσει καθένα από αυτά, αλλά καλύτερα είναι να μπορούμε να συνθέσουμε τα στοιχεία που φανερώνει το καθένα σε μία συνολική εικόνα για το άτομο που μας ενδιαφέρει. Αυτή θα είναι και η πιο ολοκληρωμένη και ακριβής.
• Το στόμα: Δεν έχει σημασία το σχήμα του στόματος ή των χειλιών, όσο πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αν είναι κλειστό και σφιγμένο, υποδηλώνει άμυνα απέναντι στις κοινωνικές καταστάσεις. Αντιθέτως, όσο πιο άνετα νιώθει κανείς, τόσο τα χείλη χαλαρώνουν και ανοίγουν ελαφρώς, κάτι που δείχνει οικειότητα. Αυτή μπορεί να είναι και μία αισθησιακή στάση, ιδίως όταν κάποιος ακουμπά τα δάχτυλα κοντά στο στόμα.
• Η γλώσσα: Η γλώσσα μας δεν είναι συνήθως ορατή από τους άλλους, εκτός ίσως από ένα μικρό τμήμα της. Όταν δείχνουμε τη γλώσσα μας, είναι μία προσωπική κίνηση που μπορεί να υποδηλώνει σεξουαλικότητα, αλλά και επιθετικότητα. Όταν βγάζουμε τη γλώσσα μας σε κάποιον θέλουμε να προσβάλλουμε κάποιον ή να τον κάνουμε να γελάει. Επίσης, όταν νιώθουμε ανήσυχοι η γλώσσα μας ασυνείδητα «παίζει» νευρικά. Ομοίως και όταν αγγίζουμε με τη γλώσσα το πίσω μέρος των χειλιών ή των δοντιών μας.
• Το χαμόγελο: Το χαμόγελο που είναι ειλικρινές έχει ομοιόμορφο και αρμονικό περίγραμμα, είναι συμμετρικό και σχηματίζεται και σβήνει σιγά-σιγά. Αντιθέτως, ένα χαμόγελο που δεν είναι συμμετρικό αλλά κλίνει προς μία πλευρά, διαρκεί πολύ και κόβεται απότομα μάλλον είναι ψεύτικο.
• Το γέλιο: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γελάει κανείς. Όταν ένα άτομο γελά τινάζοντας πίσω το κεφάλι του, αποκαλύπτοντας το λαιμό του, αυτό δείχνει μια άνεση και το κάνει πιο προσεγγίσιμο. Αν πάλι όταν γελά, το σώμα δεν κινείται, τότε το γέλιο δεν έχει κρυμμένα σεξουαλικά υπονοούμενα.
• Τα μάτια: Τα μάτια «μιλούν» πολύ τη γλώσσα του σώματος. Μεγαλώνουν και οι κόρες τους διαστέλλονται όταν νιώθουμε έλξη για κάποιον. Επίσης, όταν μας αρέσει κάποιος, επιδιώκουμε να διασταυρώνουμε το βλέμμα μας με το δικό του. Στην αντίθετη περίπτωση, αποφεύγουμε το βλέμμα του άλλου.
Η κίνηση του σώματός μας αποκαλύπτει…
Πλησίασμα: ενδιαφέρον, έλξη
Συνεχή αλλαγή θέσης: άγχος
Φροντίδα της εμφάνισης του άλλου: εμπιστοσύνη, οικειότητα, μητρικό ένστικτο
Οπισθοχώρηση: απόρριψη
Ακαμψία: απόρριψη
Στροφή σώματος προς το συνομιλητή: προσοχή, ενδιαφέρον, έλξη
Έντονη αναπνοή: άγχος, πανικός, διέγερση
Αντιγραφή συμπεριφοράς συνομιλητή: συμφωνία, ευχαρίστηση, διαθεσιμότητα, έλξη
Αποκάλυψη γυμνού μέρους σώματος: διάθεση για αποπλάνηση
Αποτράβηγμα: ενόχληση
Σταμάτημα κάθε άλλης πράξης: ενδιαφέρον, προσοχή
Άγγιγμα: προστασία, κατοχή, αναζήτηση προσοχής, έλξη
Εμφάνιση, επίδειξη: φλερτ, σεξουαλική διάθεση
Δάγκωμα: ένταση, αμηχανία, ψέματα, έλλειψη ενδιαφέροντος
Κινήσεις που «προδίδουν» τις ερωτικές μας προτιμήσεις
- Κοιτάζουμε τον άλλον περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως και μέσα στα μάτια.
- Κάνουμε κινήσεις για να αγγίξουμε τον άλλο, όπως το ν’ αφήνουμε το χέρι μας να τον ακουμπά ή να τον πλησιάζουμε περισσότερο από το συνηθισμένο.
- Χαμογελάμε περισσότερο και με το στόμα ανοιχτό.
- Παρατηρούμε προσεχτικά τα μέρη του σώματός του.
- Συγκατανεύουμε κουνώντας έντονα το κεφάλι μας για να δείξουμε ότι συμφωνούμε.
- Καθόμαστε απέναντι στον άλλον χωρίς ενδείξεις σωματικής απόκρουσης ή άμυνας.
- Κινούμε πολύ τα χέρια μας για να δώσουμε έμφαση στα λόγια μας.
- Ρίχνουμε γρήγορες ματιές στον άλλο, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του, με τα μάτια μας ορθάνοιχτα και τα φρύδια ανασηκωμένα.
- Παίζουμε περισσότερο με τη γλώσσα μας και υγραίνουμε τα χείλη μας.
…Και στην παραλία,
τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβετε τη διάθεση κάποιου στην παραλία, από τον τρόπο που κάθεται, που «παίζει» με την άμμο, ακόμη και από το… πώς κάνει ηλιοθεραπεία!
ΑΜΜΟΣ
- Κάποιος που παίζει με την άμμο πιάνοντάς τη στα χέρια του ή περνώντας τη ανάμεσα στα δάχτυλα, σημαίνει ότι νιώθει πολύ άνετα. Αν το κάνει τη στιγμή που μιλάει με κάποιον αυτό φανερώνει ότι έχει άνεση μαζί του, αισθάνεται καλά και ίσως επιπλέον νιώθει και κάποια έλξη γι’ αυτόν.
- Αν κάποιος σκάβει την άμμο με τα χέρια του ή χρησιμοποιώντας κάποιο αντικείμενο, η κίνησή του αυτή φανερώνει εκνευρισμό. Αν είναι μόνος του, αυτό σημαίνει ότι ίσως νιώθει πολύ ένταση ή πίεση. Αν πάλι το κάνει ενώ μιλά με κάποιον, δείχνει ότι ο συνομιλητής τον εκνευρίζει.
- Αν κάποιος μιλά με κάποιον άλλο και ταυτόχρονα σπρώχνει την άμμο προς τα πλάγια, αυτό δείχνει πλήρη αδιαφορία προς τον συνομιλητή και ότι μάλλον προτιμά να μείνει μόνος στην ησυχία του.
ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ακόμη και η στάση που παίρνουμε όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητα και τη διάθεσή μας.
Μπρούμυτα
Αν σας αρέσει να ξαπλώνετε πάντα μπρούμυτα, τότε δεν θέλετε να έχετε πολλές σχέσεις με τον εξωτερικό κόσμο και προτιμάτε να παραμένετε κλειστοί στον εαυτό σας. Ο τρόπος αυτός που ξαπλώνετε δηλώνει ότι φοβάστε να ξεγυμνώσετε όχι μόνο το σώμα αλλά και τον εσωτερικό σας συναισθηματικό κόσμο. Γι’ αυτό έχετε την τάση να κρύβεστε και να απολαμβάνετε τον ήλιο σε πιο απομονωμένα μέρη, μακριά από τον πολύ κόσμο.
Ανάσκελα
Αν σας αρέσει συνήθως να απολαμβάνετε τον ήλιο κατάματα, αυτό δείχνει ότι επιθυμείτε να ανοιχτείτε περισσότερο στους άλλους, να γνωρίσετε καινούργια άτομα και να ζήσετε διαφορετικές και έντονες καταστάσεις. Σας αρέσει να προσελκύετε τα βλέμματα των άλλων, γι’ αυτό προτιμάτε εμφανή μέρη της παραλίας και ρίχνετε πού και πού ματιές γύρω σας.
Σε κεκλιμένη θέση
Αν συνηθίζετε να κάθεστε στην πετσέτα σας μισοξαπλωμένοι, στηρίζοντας το πάνω μέρος του κορμού στα χέρια σας, αυτό υποδηλώνει ότι είστε εξωστρεφής χαρακτήρας. Σας αρέσει να γνωρίζετε νέα άτομα και να αποκτάτε μία συναισθηματική σχέση μαζί τους. Πρόκειται για αρκετά κομψή στάση, ιδίως αν έχετε το ένα πόδι λυγισμένο, χαρακτηριστικό κάποιου που θέλει να εντυπωσιάσει τους γύρω του.
http://www.youtube.com/watch?v=V8Xfb-i_j18
Ερωτικά σημάδια
Όλα τα μέρη του σώματος είναι δυνατόν να εμπνεύσουν τον έρωτα και ιδίως οι ερωτογενείς ζώνες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημεία που φανερώνουν τις επιθυμίες μας, μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Καλό είναι να γνωρίζουμε τι μπορεί να φανερώσει καθένα από αυτά, αλλά καλύτερα είναι να μπορούμε να συνθέσουμε τα στοιχεία που φανερώνει το καθένα σε μία συνολική εικόνα για το άτομο που μας ενδιαφέρει. Αυτή θα είναι και η πιο ολοκληρωμένη και ακριβής.
• Το στόμα: Δεν έχει σημασία το σχήμα του στόματος ή των χειλιών, όσο πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Αν είναι κλειστό και σφιγμένο, υποδηλώνει άμυνα απέναντι στις κοινωνικές καταστάσεις. Αντιθέτως, όσο πιο άνετα νιώθει κανείς, τόσο τα χείλη χαλαρώνουν και ανοίγουν ελαφρώς, κάτι που δείχνει οικειότητα. Αυτή μπορεί να είναι και μία αισθησιακή στάση, ιδίως όταν κάποιος ακουμπά τα δάχτυλα κοντά στο στόμα.
• Η γλώσσα: Η γλώσσα μας δεν είναι συνήθως ορατή από τους άλλους, εκτός ίσως από ένα μικρό τμήμα της. Όταν δείχνουμε τη γλώσσα μας, είναι μία προσωπική κίνηση που μπορεί να υποδηλώνει σεξουαλικότητα, αλλά και επιθετικότητα. Όταν βγάζουμε τη γλώσσα μας σε κάποιον θέλουμε να προσβάλλουμε κάποιον ή να τον κάνουμε να γελάει. Επίσης, όταν νιώθουμε ανήσυχοι η γλώσσα μας ασυνείδητα «παίζει» νευρικά. Ομοίως και όταν αγγίζουμε με τη γλώσσα το πίσω μέρος των χειλιών ή των δοντιών μας.
• Το χαμόγελο: Το χαμόγελο που είναι ειλικρινές έχει ομοιόμορφο και αρμονικό περίγραμμα, είναι συμμετρικό και σχηματίζεται και σβήνει σιγά-σιγά. Αντιθέτως, ένα χαμόγελο που δεν είναι συμμετρικό αλλά κλίνει προς μία πλευρά, διαρκεί πολύ και κόβεται απότομα μάλλον είναι ψεύτικο.
• Το γέλιο: Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γελάει κανείς. Όταν ένα άτομο γελά τινάζοντας πίσω το κεφάλι του, αποκαλύπτοντας το λαιμό του, αυτό δείχνει μια άνεση και το κάνει πιο προσεγγίσιμο. Αν πάλι όταν γελά, το σώμα δεν κινείται, τότε το γέλιο δεν έχει κρυμμένα σεξουαλικά υπονοούμενα.
• Τα μάτια: Τα μάτια «μιλούν» πολύ τη γλώσσα του σώματος. Μεγαλώνουν και οι κόρες τους διαστέλλονται όταν νιώθουμε έλξη για κάποιον. Επίσης, όταν μας αρέσει κάποιος, επιδιώκουμε να διασταυρώνουμε το βλέμμα μας με το δικό του. Στην αντίθετη περίπτωση, αποφεύγουμε το βλέμμα του άλλου.
Η κίνηση του σώματός μας αποκαλύπτει…
Πλησίασμα: ενδιαφέρον, έλξη
Συνεχή αλλαγή θέσης: άγχος
Φροντίδα της εμφάνισης του άλλου: εμπιστοσύνη, οικειότητα, μητρικό ένστικτο
Οπισθοχώρηση: απόρριψη
Ακαμψία: απόρριψη
Στροφή σώματος προς το συνομιλητή: προσοχή, ενδιαφέρον, έλξη
Έντονη αναπνοή: άγχος, πανικός, διέγερση
Αντιγραφή συμπεριφοράς συνομιλητή: συμφωνία, ευχαρίστηση, διαθεσιμότητα, έλξη
Αποκάλυψη γυμνού μέρους σώματος: διάθεση για αποπλάνηση
Αποτράβηγμα: ενόχληση
Σταμάτημα κάθε άλλης πράξης: ενδιαφέρον, προσοχή
Άγγιγμα: προστασία, κατοχή, αναζήτηση προσοχής, έλξη
Εμφάνιση, επίδειξη: φλερτ, σεξουαλική διάθεση
Δάγκωμα: ένταση, αμηχανία, ψέματα, έλλειψη ενδιαφέροντος
Κινήσεις που «προδίδουν» τις ερωτικές μας προτιμήσεις
- Κοιτάζουμε τον άλλον περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως και μέσα στα μάτια.
- Κάνουμε κινήσεις για να αγγίξουμε τον άλλο, όπως το ν’ αφήνουμε το χέρι μας να τον ακουμπά ή να τον πλησιάζουμε περισσότερο από το συνηθισμένο.
- Χαμογελάμε περισσότερο και με το στόμα ανοιχτό.
- Παρατηρούμε προσεχτικά τα μέρη του σώματός του.
- Συγκατανεύουμε κουνώντας έντονα το κεφάλι μας για να δείξουμε ότι συμφωνούμε.
- Καθόμαστε απέναντι στον άλλον χωρίς ενδείξεις σωματικής απόκρουσης ή άμυνας.
- Κινούμε πολύ τα χέρια μας για να δώσουμε έμφαση στα λόγια μας.
- Ρίχνουμε γρήγορες ματιές στον άλλο, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του, με τα μάτια μας ορθάνοιχτα και τα φρύδια ανασηκωμένα.
- Παίζουμε περισσότερο με τη γλώσσα μας και υγραίνουμε τα χείλη μας.
…Και στην παραλία,
τι αποκαλύπτει η γλώσσα του σώματος;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβετε τη διάθεση κάποιου στην παραλία, από τον τρόπο που κάθεται, που «παίζει» με την άμμο, ακόμη και από το… πώς κάνει ηλιοθεραπεία!
ΑΜΜΟΣ
- Κάποιος που παίζει με την άμμο πιάνοντάς τη στα χέρια του ή περνώντας τη ανάμεσα στα δάχτυλα, σημαίνει ότι νιώθει πολύ άνετα. Αν το κάνει τη στιγμή που μιλάει με κάποιον αυτό φανερώνει ότι έχει άνεση μαζί του, αισθάνεται καλά και ίσως επιπλέον νιώθει και κάποια έλξη γι’ αυτόν.
- Αν κάποιος σκάβει την άμμο με τα χέρια του ή χρησιμοποιώντας κάποιο αντικείμενο, η κίνησή του αυτή φανερώνει εκνευρισμό. Αν είναι μόνος του, αυτό σημαίνει ότι ίσως νιώθει πολύ ένταση ή πίεση. Αν πάλι το κάνει ενώ μιλά με κάποιον, δείχνει ότι ο συνομιλητής τον εκνευρίζει.
- Αν κάποιος μιλά με κάποιον άλλο και ταυτόχρονα σπρώχνει την άμμο προς τα πλάγια, αυτό δείχνει πλήρη αδιαφορία προς τον συνομιλητή και ότι μάλλον προτιμά να μείνει μόνος στην ησυχία του.
ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ακόμη και η στάση που παίρνουμε όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητα και τη διάθεσή μας.
Μπρούμυτα
Αν σας αρέσει να ξαπλώνετε πάντα μπρούμυτα, τότε δεν θέλετε να έχετε πολλές σχέσεις με τον εξωτερικό κόσμο και προτιμάτε να παραμένετε κλειστοί στον εαυτό σας. Ο τρόπος αυτός που ξαπλώνετε δηλώνει ότι φοβάστε να ξεγυμνώσετε όχι μόνο το σώμα αλλά και τον εσωτερικό σας συναισθηματικό κόσμο. Γι’ αυτό έχετε την τάση να κρύβεστε και να απολαμβάνετε τον ήλιο σε πιο απομονωμένα μέρη, μακριά από τον πολύ κόσμο.
Ανάσκελα
Αν σας αρέσει συνήθως να απολαμβάνετε τον ήλιο κατάματα, αυτό δείχνει ότι επιθυμείτε να ανοιχτείτε περισσότερο στους άλλους, να γνωρίσετε καινούργια άτομα και να ζήσετε διαφορετικές και έντονες καταστάσεις. Σας αρέσει να προσελκύετε τα βλέμματα των άλλων, γι’ αυτό προτιμάτε εμφανή μέρη της παραλίας και ρίχνετε πού και πού ματιές γύρω σας.
Σε κεκλιμένη θέση
Αν συνηθίζετε να κάθεστε στην πετσέτα σας μισοξαπλωμένοι, στηρίζοντας το πάνω μέρος του κορμού στα χέρια σας, αυτό υποδηλώνει ότι είστε εξωστρεφής χαρακτήρας. Σας αρέσει να γνωρίζετε νέα άτομα και να αποκτάτε μία συναισθηματική σχέση μαζί τους. Πρόκειται για αρκετά κομψή στάση, ιδίως αν έχετε το ένα πόδι λυγισμένο, χαρακτηριστικό κάποιου που θέλει να εντυπωσιάσει τους γύρω του.
http://www.youtube.com/watch?v=V8Xfb-i_j18
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011
Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011
Κομποστοποίηση
Είναι μία φυσική διαδικασία, με την οποία τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας μετατρέπονται σε πλούσιο φυτόχωμα (κομπόστ ή χούμους), που χρησιμεύει ως φυσικό λίπασμα για την βελτίωση του εδάφους του κήπου μας.
Αυτό πραγματοποιείται με την ζύμωση και αποσύνθεση των φυτικών υπολειμμάτων με την βοήθεια μικροοργανισμών.
Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Τα σηματικότερα οφέλη από την διαδικασία της κομποστοποίησης είναι ότι:
Μειώνει τον όγκο των οικιακών σκουπιδιών, με αποτέλεσμα και τη μείωση του κόστους για την αποκομιδή και διαχείρισή τους.
Αξιοποιεί όλα τα φυτικά υπολείμματα του κήπου(γκαζόν, κομμένα κλαδιά, ξερά φύλλα)
Εξοικονομεί χρήματα από την αγορά κοπριάς και λιπασμάτων.
Βελτιώνει την σύσταση του χώματος.
Αυξάνει τη ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό.
Οι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την κομποστοποίηση χρειάζονται τροφή για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Συγκεκριμένα χρειάζονται άζωτο άνθρακα και υγρασία.
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011
video
Funny People
<iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/ZsQPzpXftcU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011
Κλάδοι Οικολογίας
Η οικολογία μπορεί να διαχωριστεί σε μείζονες και ελάσσονες κλάδους. Οι κύριες υποκατηγορίες της είναι (σε σειρά κλίμακας, από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη):
- Φυσιολογική οικολογία (ή οικοφυσιολογία), η οποία μελετά την επίδραση του βιοτικού και αβιοτικού περιβάλλοντος στη φυσιολογία του ατόμου και την προσαρμογή του ατόμου στο περιβάλλον.
- Οικολογία της συμπεριφοράς, η οποία μελετά την οικολογική και εξελικτική βάση της ζωϊκής συμπεριφοράς και τη συνεισφορά της συμπεριφοράς στην επιβίωση των ζώων στους τόπους όπου ενδημούν.
- Οικολογία των πληθυσμών (ή αυτοικολογία), η οποία μελετά τη δυναμική των πληθυσμών στα πλαίσια κάθε είδους καθώς και την αλληλεπίδραση των πληθυσμών με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
- Οικολογία των κοινοτήτων (ή συνοικολογία) η οποία μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ των ειδών εντός μιας οικολογικής κοινότητας.
- Οικολογία των τοπίων, η οποία μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ διακριτών στοιχείων ενός τοπίου.
- Οικολογία των οικοσυστημάτων, η οποία μελετά τις ροές ύλης και ενέργειας εντός των οικοσυστημάτων.
- Παγκόσμια οικολογία, η οποία μελετά τα οικολογικά ζητήματα σε παγκόσμιο (μακροοικολογικό) επίπεδο.
Ας αναλογιστούμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε ένας βιολόγος να προσεγγίσει τη μελέτη της ζωής των μελισσών:
- οι σχέσεις συμπεριφοράς μεταξύ των ατόμων ενός είδους είναι οικολογία της συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, η μελέτη της βασίλισσας μέλισσας και του τρόπου που σχετίζεται με τους εργάτες και τους κηφήνες.
- η οργανωμένη δράση ενός είδους είναι οικολογία των κοινοτήτων. Για παράδειγμα, η δραστηριότητα των μελισσών διασφαλίζει την γονιμοποίηση της γύρης των ανθισμένων λουλουδιών. Επιπλέον οι κυψέλες παράγουν μέλι το οποίο καταναλώνεται από άλλα είδη όπως η αρκούδα.
- η σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και των ειδών είναι οικολογία των οικοσυστημάτων. Για παράδειγμα, οι συνέπειες των περιβαλλοντικών αλλαγών μετατρέπονται από τη δραστηριότητα των μελισσών. Οι μέλισσες μπορεί να εκλείψουν λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών (μείωση της μεταφοράς γύρης). Το περιβάλλον επηρεάζεται ταυτόχρονα και αυτό είναι μια συνέπεια αυτής της δραστηριότητας και έτσι εμπλέκεται με την επιβίωση των ειδών.
Η οικολογία μπορεί επίσης να διαχωριστεί ανάλογα με την οικογένεια των υπό εξέταση οργανισμών σε ζωοοικολογία, φυτοοικολογία ή εντομοοικολογία. Επίσης, ανάλογα με τις υπό εξέταση κλιματικές ζώνες, σε αρκτική οικολογία, τροπική οικολογία, οικολογία της ερήμου και οικολογία της εύκρατης ζώνης (αν και η οικολογία γενικά αναφέρεται συνήθως στην εύκρατη ζώνη, οπότε η υποκατηγορία αυτή μπορεί και να θεωρηθεί περιττή).
Ορισμος Οικολογιας
H οικολογία αποτελεί κλάδο των φυσικών επιστημών. Είναι η μελέτη του μεγέθους και της διάδοσης τωνπληθυσμών των ζώντων οργανισμών, καθώς και του τρόπου με τον οποίο οι ιδιότητες αυτές επηρεάζονται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντός τους. Το περιβάλλον ενός οργανισμού αποτελείται τόσο από τις φυσικές ιδιότητες, οι οποίες αποτελούν το σύνολο των κατά τόπους αβιωτικών παραγόντων όπως το κλίμα και η γεωλογία, όσο και από τους υπόλοιπους οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιοοικοσύστημα. Ο όρος oekologie δημιουργήθηκε στα 1866 από το Γερμανό βιολόγο Ερνστ Χέκελ, από τις ελληνικές λέξεις οίκος και λόγος και σημαίνει κυριολεκτικά «μελέτη του φυσικού οίκου».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)